Mugikortasuneko, Turismoko eta Lurralde Antolaketako diputatu Azahara Domínguezek larunbat honetan Gilda Egunaren X. edizioaz gozatzeko gonbitea egin du
Mugikortasuneko, Turismoko eta Lurralde Antolaketako diputatu Azahara Domínguezek larunbat honetan Gilda Egunaren X. edizioaz gozatzeko gonbitea egin du
Mugikortasuneko, Turismoko eta Lurralde Antolaketako diputatu Azahara Domínguezek larunbat honetan Gilda Egunaren X. edizioaz gozatzeko gonbitea egin du
Larunbat honetan, 21 herritako ehun taberna eta jatetxek baino gehiagok pintxo herrikoi hau eskainiko dute euro bateko prezioan. Gilda Kofradiaren eta Pintxoaren arabera, ostalaritzaren parte-hartze handiena duen Gipuzkoako ekitaldi gastronomikoa da.
Gilda Egunaren aurkezpena
Azahara Domínguez Mugikortasuneko, Turismoko eta Lurralde Antolaketako diputatuak Gilda Egunaren X. edizioaz gozatzeko gonbitea egin du larunbat honetan, abenduak 14. Gilda Eguna "gure pintxo unibertsalari omenaldi" gisa sortu zen ekimena da, eta Gilda eta Pintxoaren Kofradiak adierazi duenez, ostalaritzan parte-hartze handiena duen Gipuzkoako ekitaldi gastronomiko bihurtu da.
Diputatuak Donostian emandako prentsaurrekoan azaldu duenez, 21 herritako (Andoain, Aretxabaleta, Arrasate, Astigarraga, Beasain, Donostia, Errenteria, Ezkio, Hernani, Hondarribia, Ibarra, Irun, Lasarte-Oria, Ordizia, Orio, Pasaia, Tolosa, Usurbil, Zarautz, Zumaia eta Zumarraga) ehun taberna eta jatetxek baino gehiagok bat egin dute ekimenarekin, eta larunbat honetan pintxoa eskainiko dute euro bateko prezioan.
Diputatuarekin batera, Sonia Garcia Gilda eta Pintxoaren Kofradiako arduraduna eta Arbelaitz familia izan dira, aurten Gildaren enbaxadore berria izendatu dutena.
"Gilda eguna ez da soilik festa gastronomiko bat, Ibarrako piperrak bezalako gure produktuak balioesten dituen ekitaldia da eta 21 udalerritako ehun taberna eta jatetxe baino gehiago biltzen dituen ekitaldi bat da. Horrek erakusten du bisitariak erakaztzeaz gain gure eskualde guztietako pizgarri ekonomikoa dela", nabarmendu du diputatuak, eta bere sailak lantzen duen turismo fluxuen "desestazionalizazio eta deslokalizazio estrategiari" ezin hobeto lotzen zaion ekimena dela ospatu du. "Desestazionalizazioa eta deslokalizazioa dira buru dudan saila ezartzen ari den estrategia turistikoaren funtsezko zutabeak. Helburua ez da soilik Gipuzkoa erreferentziazko helmuga iraunkorra izaten jarraitzea, baizik eta, gainera, beste urrats bat ematea, asmo handikoa eta aitzindaria izatea, eta bisitariak gure lurraldearen zaindari bihurtuko diren turismo birsortzaile baterantz igarotzea", baieztatu du.
Bestalde, Gilda eta Pintxoaren Kofradiako arduradun Sonia Garcíak adierazi duenez, "oso pozik eta eskertuta daude Gipuzkoako ostalaritzaren erantzunarekin, hamargarren edizioa izanik, ilusio handiagoarekin egiten baita lan". Gogorarazi duenez, Mugikortasuneko, Turismoko eta Lurralde Antolaketako eta gainerako babesleen (Makro, D.O. Rueda, La Salve, Pago de Cirsus upategia, Hostelería Berzosa, Cafés Baque, Alusaldu, Insalus, Cebanc, K5 Bodega Txakolina, Bereziartua sagardoak, MIniature eta Baigorri) laguntzari esker da posible gildaren aldeko omenaldi berezi hori.
Gilda Innova VI. Pintxo Txapelketa
Halaber, aurten ere Gilda Innova lehiaketa errepikatuko dela jakinarazi du, "aurreko edizioan ekitaldirik harrigarrienetako bat izan baitzen". Hala, asteartean, 16:00etan, CEBANC sukaldaritza eskolak parte hartu nahi duten chefak bilduko ditu, pintxo berezi honi sormen-bira emateko prest. Horretarako, gilda, oliba, antxoa eta Ibarrako piparraren hiru osagaiak errespetatu beharko dituzte, baina nahi dituztenak gehitu ahal izango dituzte. Sormenak protagonismo handia duen lehiaketa da. Sonia Garcíarentzat, "proiekzio handiko lehiaketa da, eta urtetik urtera gero eta parte-hartze eta interes handiagoa ikusten dugu sukaldarien artean".
Arbelaitz familia, Gilda 2024ko enbaxadorea
Azkenik, Garcíak iragarri du Arbelaitz familia 2024ko Gildaren enbaxadore berria izendatu dutela. Horrela, Gilda Kofradiak eta Pintxoak familia honen ibilbide profesional arrakastatsua aitortzen dute, "ukitu frantsesdun euskal sukaldaritza klasikoaren erreferente onena izan dena, herri-kulturarekiko gustua sublimatzea eta Zuberoa jatetxerik errespetatuenetako bat bihurtzea lortuz".
"Oso eskertuta gaude, gure pintxorik unibertsalena eta aitortuena baita, eta ilusio handia egin digu errekonozimendu hau jasotzeak", adierazi du Hilario Arbelaitzek.
1967